Department of Mathematical Analysis and Probability Theory

Пі в математиці та музиці

2023-03-14

Математика та музика — два полюси людської культури. Математика та музика пов'язані одне з одним чудовим і, часом, дуже дивним чином. Слухаючи музику, ми потрапляємо до чарівного світу звуків. Розв’язуючи завдання, ми поринаємо в строгий простір чисел.

Число π — одна з фундаментальних констант, на яких тримається світ: відношення довжини кола до його діаметра в невикривленому просторі завжди дорівнює одному й тому ж значенню, причому досить дивному. Його не можна подати у вигляді звичайного дробу, де чисельник і знаменник — цілі числа, і тому його десятковий запис ніколи не закінчується і не є періодичним.

Американський музикант Девід МакДональд написав музику числа Пі. Він переклав константу на ноти з точністю до 122 знаків після коми. Композитор присвоїв кожній клавіші фортепіано цифру та отримав прекрасну мелодію.

Свій погляд на цю композицію має асистент кафедри математичного аналізу та теорії ймовірностей Віктор Юськович, що створив власне аранжування музики числа Пі:

В рамках святкування міжнародного Дня Математики та Дня числа Пі кафедрою математичного аналізу та теорії ймовірностей організовано ряд цікавих активностей для студентів та школярів, зокрема, Математичний квест «Стежками загадкових чисел», Математичний бій та Конкурс «3 і 14 способів записати число 2023».

Вітання ректора КПІ ім. Ігоря Сікорського до дня Математики: