Кафедра математичного аналізу та теорії ймовірностей

Українсько-норвезький тренувальний табір Класичні та сучасні проблеми математики

2021-10-15

Українсько-норвезький «тренувальний табір» Класичні та сучасні проблеми математики ("training camp" Classical and Modern Mathematical Problems).

28–30 вересня 2021 року в рамках українсько-норвезького проекту (SIU, CPEA-LT-2016/10139, Eurasia 2016-Long term) кафедра математичного аналізу та теорії ймовірностей КПІ ім. Ігоря Сікорського та кафедра математики Університету Осло (Норвегія) провели в м.Осло «тренувальний табір» «Класичні та сучасні проблеми математики» для студентів.

В 2021 р. команда КПІ успішно виступила на Міжнародній математичній олімпіаді в Болгарії. П’ять студентів нашого університету були нагороджені срібними та бронзовими медалями. В 2022 р. Міжнародна олімпіада з математики буде проходити в Норвегії. Кафедра математики Університету Осло запросила українських колег поділитись досвідом підготовки студентів до олімпіади. Одним із учасників «тренувального табору» був керівник команди студентів на Міжнародній олімпіаді (Team Leader) Володимир Павленков. Теми "навчального табору" мали широкий спектр: від розв’язання поліноміальних рівнянь до деяких актуальних питань генетики.

Програма

1. 28 вересня
Лекція 1: Наталія Коновалова. Кватерніони. Алгебра Грассмана та теорія визначників
Лекція 2: Антон Сиротенко. Формула Вієта та її застосування

2. 29 вересня
Лекція 3: Ігор Орловський. Функціональні рівняння
Лекція 4: Володимир Павленков. Формула Піка

3. 30 вересня
Лекція 5: Андрій Пилипенко. Математичні проблеми в генетиці