Кафедра математичного аналізу та теорії ймовірностей

Вебінар «Актуарна діяльність — закордонний досвід на прикладі ЄС»

2022-02-07

Актуарій — це експерт в області планування, розрахунків і прогнозування ризиків. Це висококласний аналітик, який на практиці використовує спеціальні математичні та аналітичні методи для вирішення економічних задач і контролю ефективності підприємств.

Сьогодні професія «актуарій» відома та популярна в усьому світі. У Європі вона давно конкурує з юридичною і політичною кар'єрою, а в США — і зовсім входить у трійку самих високооплачуваних та престижних. Це й не дивно, адже саме актуарні висновки часто впливають на прийняття найважливіших рішень у сфері страхування, інвестування, консалтингу, пенсійного забезпечення та навіть державного керування.

У рамках циклу зустрічей «Дні стейкхолдерів», 4 лютого 2022 року відбувся вебінар «Актуарна діяльність — закордонний досвід на прикладі ЄС» для студентів, що навчаються за ОП “Страхова та фінансова математика” від актуарного експерта NN Asigurari de Viata SA, Phd В.В. Томашика. Владислав має 12-річний досвід роботи у страховій сфері як в українських страхових компаніях («ТАС life», «Універсальна», «СЕБ ЛАЙФ ЮКРЕЙН», «AXA life»), так і закордонних. Останні 7 років Владислав проживає в Румунії в м. Бухарест та є актуарним експертом в одній з найбільших страхових компанії з напрямку страхування життя. Ще зі студенської лави Томашик В.В. почав замислюватись над кар’єрою у секторі страхування. Паралельно з навчанням в Україні, Владислав вирішив здобувати додаткову освіту в Британського інституту актуаріїв та за 2 роки виконав усі кваліфікаційні вимоги, щоб стати асоційованим членом Інституту і факультету актуаріїв.

Інститут та факультет актуаріїв Великої Британії передбачає, що для отримання кваліфікації члена Інституту актуаріїв (FIA) або факультету актуаріїв (FFA) необхідно успішно скласти 9 технічних та 3 прикладні іспити. На додаток до іспитів, здобувач має написати серію есе до Професії з деталізацією роботи, яку він виконував та повинен мати принаймні три роки досвіду актуарної роботи під наглядом визнаного актуарія.

Учасники вебінару дізнались про правила регулювання страхового ринку Європи, про особливості роботи актуарієм в країнах ЄС, про цикли ризик менеджменту, про важливі навички для побудови успішної кар'єри в страховій сфері.

Під час вебінару запрошений гість відповів на запитання студентів, виділив перелік дисциплін, на які потрібно звернути особливу увагу з тих, що викладаються за ОП “Страхова та фінансова математика”, вказав на сильні сторони освітньої програми та надав свої пропозиції з її вдосконалення.

Запис зустрічі: