Кафедра математичного аналізу та теорії ймовірностей

IV Всеукраїнська конференція молодих вчених з математики та фізики

2015-04-30

23 та 24 квітня 2015 року на базі фізико-математичного факультету Національного технічного університету України «КПІ» відбулася Четверта всеукраїнська конференція молодих вчених з математики та фізики, засновниками та незмінними організаторами якої є НТУУ «КПІ», Національний педагогічний університет імені М.П. Драгоманова та Національний університет «Києво-Могилянська академія». За згодою засновників місце проведення циклічно переходить від одного університету до іншого: в 2009 році перша з циклу таких конференцій відбулась в НТУУ «КПІ», а потім в НПУ та НаУКМА. З кожним разом конференція набуває все більшої і більшої популярності серед молоді. Цього разу активну участь приймали також молоді науковці з Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Участь у цьогорічній конференції побажали взяти 110 молодих та відомих науковців з 6 навчальних закладів України, які представили близько 70 тез доповідей. 

На урочистому відкритті конференції виступили: Ванін В.В. − декан ФМФ НТУУ «КПІ» д.ф.-м.н., професор; Працьовитий М.В. − директор фізико-математичного інституту, завідувач кафедри вищої математики НПУ імені М.П. Драгоманова, д.ф.-м.н., професор; Олійник Б.В. − завідувач кафедри математики Національного університету «Києво-Могилянська академія», д.ф.-м.н., професор. Засідання вів Клесов О.І. − завідувач кафедри математичного аналізу та теорії ймовірностей ФМФ НТУУ «КПІ» д.ф.-м.н., професор. 

Ванін В.В. у своєму зверненні до учасників конференції зазначив, що метою конференції є підвищення освітнього і наукового рівня студентів, аспірантів та молодих вчених, реалізація їхнього творчого потенціалу, а також узагальнення та стимулювання наукових пошуків молодих математиків та фізиків. Вів побажав учасникам любові до України та математики.

Олійник Б.В. у своєму виступі відмітила, що проведення таких міжуніверситетських заходів, безсумнівно сприятиме підвищенню професійного рівня майбутніх науковців. Вона відзначила, що доповіді молодих науковців мають не меншу вагу для їхніх ровесників, ніж лекції поважних викладачів. 

Працьовитий М.В. згадав історію виникнення цієї конференції. Він розповів про те, як ідея проведення конференції цього формату з’явилася під час ділової зустрічі між ним, Клесовим О.І. та Булдигіним В.В. (тоді завідувачем кафедри математичного аналізу та теорії ймовірностей). Засновники ставили собі за мету допомогти талановитій молоді не гаяти час і ще зі студентських лав активно приймати участь у наукових дослідженнях.

Пленарне засідання було продовжено доповіддю Клесова О.І. «Народження нової математики», в якій розповідалось про перші вдалі спроби І. Ньютона (тоді ще студента) розв’язати математичні задачі, які ми зараз відносимо до диференціального та інтегрального числення і які менше ніж через рік стали основою створеної ним нової математики.

Подальша робота конференції розгорнулася у п’яти секціях: «Математичний аналіз, теорія ймовірностей, диференціальні рівняння» (голова Клесов О.І.), «Метрична теорія чисел, геометрія, фрактальний аналіз» (голова Працьовитий М.В.), «Алгебра, дискретна математика, теорія алгоритмів, інформатика» (голова Олійник Б.В.), «Фізика та математична фізика» (голова Івасишен С.Д.), «Методика навчання математики і фізики» (голова Вірченко Н.О.).

За матеріалами конференції видано збірник тез доповідей, планується видання статей за матеріалами кращих доповідей. В цілому робота четвертої Всеукраїнської конференції молодих вчених з математики та фізики була цікавою і плідною. Представлені доповіді показали високий рівень підготовки молодих вчених, відкрили широкий спектр їхніх наукових інтересів, засвідчили про потужній потенціал дослідників. Конференція дала можливість студентам, аспірантам та молодим вченим перевірити себе, розповісти про свої результати широкій аудиторії.

Це було справжнє свято творчого спілкування для майбутніх науковців-математиків та фізиків.

IV Всеукраїнська конференція молодих вчених з математики та фізики IV Всеукраїнська конференція молодих вчених з математики та фізики IV Всеукраїнська конференція молодих вчених з математики та фізики IV Всеукраїнська конференція молодих вчених з математики та фізики IV Всеукраїнська конференція молодих вчених з математики та фізики IV Всеукраїнська конференція молодих вчених з математики та фізики IV Всеукраїнська конференція молодих вчених з математики та фізики IV Всеукраїнська конференція молодих вчених з математики та фізики IV Всеукраїнська конференція молодих вчених з математики та фізики IV Всеукраїнська конференція молодих вчених з математики та фізики IV Всеукраїнська конференція молодих вчених з математики та фізики