Кафедра математичного аналізу та теорії ймовірностей

Курс лекцій проф. Дануте Крапавіцкайте, серпень-вересень 2016

2016-09-27

З 29 серпня по 02 вересня на кафедрі математичного аналізу та теорії ймовірностей в рамках співпраці з європейськими університетами за програмою «Erasmus+» було прочитано курс лекцій проф. Дануте Крапавіцкайте (Вільнюський технічний університет Гедиміна, Литва) на тему: «Застосування мови R для теорії ймовірностей та статистики».

Курс лекцій проф. Дануте Крапавіцкайте, серпень--вересень 2016 Курс лекцій проф. Дануте Крапавіцкайте, серпень--вересень 2016 Курс лекцій проф. Дануте Крапавіцкайте, серпень--вересень 2016 Курс лекцій проф. Дануте Крапавіцкайте, серпень--вересень 2016

Даний курс зацікавив не лише студентів, аспірантів та викладачів НТУУ «КПІ», а й представників інших ВНЗ, таких, як КНУ ім. Т. Шевченка, Інститут математики НАН України та НаУКМА. Як студенти, так і викладачі з цікавістю віднеслись до вивчення достатньо популярного та розповсюдженого за кордоном, але слабко представленого і впровадженого в Україні, програмного середовища R. R – це мова програмування для статистичних обчислень, аналізу та представлення даних в графічному вигляді, яка вважається стандартом для сучасних статистичних програм. Головними перевагами R є його доступність, простота використання та потужний спектр інструментів, які дозволяють використовувати його при дослідженнях в багатьох галузях науки, таких як теорія ймовірностей, математична статистика, статистична генетика, фізика, фінанси, економетрика та багатьох інших.

Ці лекції були особливо актуальні зараз, коли на Фізико-математичному факультеті, в рамках нової спеціалізації «Страхова та фінансова математика», вже в цьому році заплановано впровадження мови R при викладанні деяких нових спеціальних дисциплін. Вони дали можливість побачити підхід до викладання та деякі особливості застосування на практиці цієї мови від науковця, що використовує її у своїй повсякденній роботі та дослідженнях. Це допоможе удосконалити якісний зміст нових курсів.

Слід зазначити, що лектор була вражена інтересом та вмотивованістю слухачів її курсу. Завдяки цьому лекції проходили в дружній та плідній атмосфері.