Кафедра математичного аналізу та теорії ймовірностей

Вечір памʼяті видатного українського математика Георгія Вороного

2018-11-14

У четвер, 15 листопада, у Києві відбудеться вечір памʼяті видатного українського математика Георгія Вороного.

У програмі заплановано розповіді Галини Ситої та Ірини Єгорченко про Вороного та його дослідження, а також виступи родичів і земляків науковця.

Ведучий вечора: Микола Працьовитий.

Організовують захід Київська міська рада разом з Національним педагогічним університетом імені Михайла Драгоманова, Інститутом математики Національної академії наук і Київським математичним товариством.

Запрошуємо всіх, хто цікавиться українською історією і культурою! Вхід вільний.

Місце: Колонна зала Київської міської ради (вул. Хрещатик, 36).
Час: 18:00.

Нагадаємо, Георгій Вороний (1868–1908) — доктор математики, професор Варшавського університету, член-кореспондент Санкт-Петербурзької академії наук. Народився в містечку Журавка тодішньої Полтавської губернії, закінчив Санкт-Петербурзький університет. Наукові праці належать до теорії чисел і математичного аналізу. Один з основоположників нового розділу математики — геометрії чисел. Названі на його честь математичні обʼєкти — діаграми Вороного — широко використовують у сучасній науці й техніці: у компʼютерній графіці, геометричному моделюванні, конструюванні роботів, розпізнаванні образів, створенні штучного інтелекту, побудові географічних інформаційних систем тощо.

Україна у 2018 році урочисто відзначає на державному рівні 150 років з дня народження Георгія Вороного (згідно з Постановою Верховної Ради України «Про відзначення памʼятних дат і ювілеїв у 2018 році» від 08.02.2018 № 2287-VIII).