Кафедра математичного аналізу та теорії ймовірностей

Віктор Олександрович Гайдей

2021-02-17

12 лютого пішов із життя Віктор Олександрович Гайдей, доцент нашої кафедри.

Весь творчий шлях Віктора Олександровича пов'язаний з математикою: спочатку в Українському фізико-математичному ліцеї, потім на факультеті кібернетики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка, а далі на кафедрі математичного аналізу та теорії ймовірностей КПІ ім. Ігоря Сікорського, де він з 1995 року пройшов шлях від асистента до доцента й захистив кандидатську дисертацію під керівництвом професора Н.О. Вірченко.

Неординарна особистість, Віктор Олександрович привносив на кафедру своє бачення учбового процесу. Велику увагу в лекціях він приділяв історії математики, вважаючи, що інтерес до навчання у студентів значно зростає, якщо вони знають про історію пошуку істини та біографії тих, хто цю істину відкрив. Саме про це він розповідав студентам фізико-математичного факультету та інституту телекомунікаційних систем КПІ. Віктор Олександрович розглядав процес навчання як своєрідний загальнокультурний процес становлення інженерів та спеціалістів. Він завжди застосовував нові, сучасні методи та підходи у викладанні математики для студентів. Він знаходив родзинку у кожній темі, щоб потім про неї розповісти студентам, захопити та зацікавити їх. Вчив студентів самостійно працювати.

За безпосередньої участі Віктора Олександровича створювались нові посібники, підручники та електронні курси з грифами МОН, вагомішим серед яких є підручник «Математика в технічному університеті» у чотирьох томах (більше 2000 сторінок), який він готував разом зі своїми колегами з нашої кафедри.

Віктор Олександрович багато зусиль докладав для організації конференції ім. академіка М.П. Кравчука, яку започаткувала Н.О. Вірченко, а також конференції «Математика в сучасному технічному університеті», яку традиційно організовує кафедра.

Предметом особливої турботи Віктора Олександровича в останні роки стала робота над випуском періодичного журналу «Mathematics in Modern Technical University», який з 2018 року виходить у нашому університеті.

За зовнішньою стриманістю Віктора Олександровича приховувалася закоханість у свою роботу, у математику. Його відрізняла широта інтересів у науці, літературі, він дуже полюбляв читати, завжди мав внутрішню інтуїцію у пошуку хороших книг.

Доброзичливий, спокійний, працьовитий, вдумливий, інтелігентний, делікатний.

«Моя любов – Україна і математика!». Таким було життєве кредо академіка М.П. Кравчука, таким воно стало й для Віктора Олександровича. Таким він залишиться у пам'яті друзів, колег та вдячних студентів.

Віктор Олександрович Гайдей